Jesteś tutaj: | Strona głowna ![]() ![]() |
Województwo świętokrzyskie posiada ogromne potencjalne możliwości wytwarzania produktów regionalnych i lokalnych ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, czyste środowisko naturalne i zróżnicowane dziedzictwo kulturowe.
W Polsce brakuje tradycji wytwarzania i sprzedaży produktów lokalnych na większą skalę, dlatego rolnicy nadal sprzedają surowiec, a nie przetworzone produkty. Ponadto obowiązujące przepisy stawiają przed producentami wymagania, którym trudno sprostać.
Chcąc wprowadzać nowe rozwiązania uruchamiamy dwa inkubatory przetwórcze/kuchenne przystosowane do potrzeb lokalnych producentów. Obecnie obiekty tego typu nie funkcjonują w regionie. Inkubatory umożliwią dostęp do profesjonalnych urządzeń do przetwarzania owoców i warzyw dla małych producentów przetworów, rolników, gospodarstw agroturystycznych itp. Obiekty umożliwią rolnikom przetwarzanie produkowanych owoców, warzyw lub pozyskanego runa leśnego w warunkach spełniających wymogi sanitarno-higieniczne.
Realizację pierwszego inkubatora zainicjowano we wrześniu 2014 r. Inkubator jest uruchamiany przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w partnerstwie z Gminą Dwikozy. Gmina Dwikozy użyczyła na swoim terenie obiekt do celów funkcjonowania inkubatora i przeprowadza adaptację pomieszczeń. Opracowano projekt technologiczny przedsięwzięcia, trwają prace nad zakupami sprzętu i wyposażenia.
Prace nad uruchomieniem drugiego inkubatora rozpoczynają się w 2015 r.
Uruchomione inkubatory będą tworzyły modelowe rozwiązania dla polskiej wsi/polskich producentów i umożliwią: